Op 8 juni 2017 gepubliceerd door Sonja Bakker

Eric Dik en Lisette Graafsma aan het woord

Het moest anders, begin vorig jaar op de HR-afdeling van de Volksbank. Van operationeel naar strategisch, en daarmee van een team P&O-adviseurs naar HR Businesspartners. Maar waar vind je deze partners, liefst met een gedegen ervaring, wanneer vrijwel alle HR-afdelingen bezig zijn met die omslag? Voor de Volksbank bood een kijkje buiten de gebaande paden uitkomst, toen het HR Ontwikkelhuis HR Business Manager Eric Dik met financieel leidinggevende Lisette Graafsma in contact bracht.

,,Eigenlijk wilde ik alleen maar kerels en niemand uit de financiële dienstverlening om de vacatures die door de nieuwe vormgeving waren ontstaan in te vullen”,  vertelt Eric lachend. ,,En moet je nou eens kijken.” Maar als het goed zit, zit het goed. Lisette had lef, de benodigde vaardigheden en de houding die nodig is om je als HR Businesspartner op seniorniveau staande te houden.

,,We zijn echt op zoek gegaan naar mensen met passende competenties, kennis van de business en, misschien nog belangrijker: een bepaalde attitude”, legt Eric uit. ,,Een beetje haar op de tanden, voldoende lef. En niet zozeer een cv vol HR-ervaring. Dat is niet zo interessant. Ga een weekend of een week met een handboek in een vakantiehuisje zitten en je beheerst de kennis. Een bepaalde houding kan je niet op die manier leren. Die heb je of heb je niet.”

Via een bakje koffie naar HR

Lisette gaf al trainingen voor het HR Ontwikkelhuis, dat precies volgens de door Eric genoemde strategie mensen plaatst. ,,Sonja, de eigenaresse van het Ontwikkelhuis, en ik hebben ongeveer tegelijkertijd de Phoenix opleiding Professionele Communicatie gevolgd. Toen ik bij mijn vorige werkgever wegging ben ik eens bij haar op de koffie gegaan en heeft ze me gevraagd te helpen bij een aantal workshops voor het HR-team van de gemeente Amsterdam. Heel gaaf, ik kwam gewoon op de koffie maar ging weg met een klus. En van het een kwam het ander, nog steeds. Op een gegeven moment heeft ze tegen me gezegd: volgens mij moet jij gewoon de HR in.”

Ook Lisette ziet in dat dit weleens een schot in de roos kan zijn. Begonnen in de commerciële sector als sales- en accountmanager klom ze op naar een leidinggevende functie, waarin al veel raakvlakken met HR te vinden waren. ,,Wat ik altijd al heel mooi heb gevonden, is dat je dan toch een soort van schakel bent voor mensen die binnenkomen: nieuwe collega’s en werknemers. Het mooiste resultaat is dat als ze weer weggaan, ze dat rijker doen. Met meer vulling in hun rugzak. Dat je iets kan toevoegen waar die mensen iets aan hebben in de rest van hun carrière of misschien zelfs leven, dat vind ik heel waardevol.”

Diversiteit als pluspunt

Via het HR Ontwikkelhuis gaat Lisette op een aantal gesprekken. Bij de Volksbank voelt ze zich direct welkom. Ook Eric is enthousiast. Een jaar later geldt dit nog steeds. ,,Diversiteit blijkt een heel grote plus te zijn. We hebben nu een team waarvan de helft een andere achtergrond dan HR heeft en dat gaat hartstikke goed. Zolang er maar vertrouwen is kan je zoveel van elkaar leren. Een ander voorbeeld is dat juist doordat iemand als Lisette niet alle HR-kennis in huis heeft ze niet bang is te vragen. Dan ontstaat er een wisselwerking met een, misschien verrassende, maar passende en mooie oplossing. Er zit een valkuil in alles weten, dan kijk je nooit verder.“

‘Mijmerend samenkomen’,  is hoe Lisette het noemt. ,,We zijn nu bijvoorbeeld bezig met de organisatie naar de 2020-visie te bewegen. Daar komen ook reorganisaties bij kijken. We betrekken de werknemers hier zoveel mogelijk bij, en gaan daarbij steeds interactiever te werk. Daardoor kom je samen tot nieuwe inzichten en ideeën.” Het onderscheidend vermogen dat dit voorbeeld laat zien is volgens Eric ook een groot pluspunt. Iedereen brengt iets mee in het nu zo diverse HR-team van de Volksbank. ,,In het begin stelden veel collega’s zich wat afwachtend op: zou dat wel wat worden? Maar ook zij denken nu ‘wacht eens even, ook wij kunnen hier veel van leren’.”

Young Professional Programma

Voor de toekomst zit een samenwerking met het HR Ontwikkelhuis er zeker weer in. De manier van mensen plaatsen, niet zozeer op basis van een HR-achtergrond maar juist vanwege een bepaald persoonlijkheidsprofiel, blijkt te werken. Eric: ,,Wanneer we straks als team helemaal gevestigd zijn en de ruimte hebben voor een junior dan zie ik het wel zitten om via het Young Professional Programma iemand aan te nemen.”

,,Het is gewoon een goed concept”,  vindt ook Lisette. ,,Sonja weet welke persoonlijkheidsprofielen passen bij het werken in HR, en heeft zo’n enorm netwerk dat ze ook inzicht heeft in waar zo iemand dan het beste tot zijn of haar recht komt. En de schaduwcoaching van haar kant zorgt ervoor dat het met de benodigde kennis na afloop van het programma ook echt wel goed zit.”

Wil jouw organisatie ook in contact komen met HR Businesspartners met een a-typisch profiel?

We vertellen je graag meer over dit succesvolle concept. Neem contact op via 088-1012600 of via onderstaand contactformulier.

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Onderwerp

Bijlage

Uw bericht

[recaptcha]