Op 20 januari 2017 gepubliceerd door Sonja Bakker

Saskia van der Velden en Margje Knaapen aan het woord

Nog geen jaar geleden trad Margje Knaapen zonder enige ervaring in het vakgebied toe tot het HR-team van Nationale-Nederlanden. Inmiddels is ze volgens HR-manager Saskia van der Velden een volwaardige HR Businesspartner van onschatbare waarde en heeft ze het tot de halve finale van de nationale HR Talent of the Year-competitie weten te schoppen.

Knaapen is een van de Young Professionals die in anderhalf jaar door het HR Ontwikkelhuis wordt klaargestoomd voor de rol als HR Businesspartner. Na haar studie rechten werkte ze twee jaar als personal assistent voor een Tweede Kamerlid, maar merkte in de loop der tijd dat ze meer uitdaging zocht. ,,Toen  ben ik gaan bedenken wat ik nu echt wilde doen, en kwam er na gesprekken met mensen uit verschillende vakgebieden achter dat HR eigenlijk echt iets voor mij is.”

Competenties

Het HR Ontwikkelhuis is er voor deze talenten, die wel de competenties bezitten, maar niet zozeer inhoudelijk onderlegd zijn. ,,Dat hoeft ook niet”,  vindt Van der Velden. ,,Die inhoud leer je wel in de praktijk, maar je moet wel bepaalde karaktereigenschappen hebben om echt op het niveau van een HR Businesspartner te willen werken. Stevig in je schoenen staan en doorzettingsvermogen zijn daar voorbeelden van, maar ook zelfspot en kunnen relativeren zijn van belang. En je moet wel willen leren,  het niet erg vinden uitgedaagd te worden.”

Precies de visie van het HR Ontwikkelhuis, die tijdens het Young Professional Programma de kandidaten niet alleen inhoudelijk het vak bijbrengt, maar hen ook middels trainingen, workshops en coaching laat zien hoe je jezelf als persoon, als instrument, kan inzetten. Knaapen: ,,Als je een manager die al 25 jaar voor Nationale-Nederlanden werkt wil vertellen hoe jij tegen zijn werk aankijkt en dat er misschien dingen moeten veranderen, dan is dat lastig als je zoals ik eigenlijk nog maar net komt kijken. Het is belangrijk om te weten hoe je zo’n gesprek aan moet gaan. Op dat gebied heb ik heel veel aan de coaching van het HR Ontwikkelhuis gehad, in het bijzonder aan de gesprekken met eigenaresse Sonja Bakker.”

Leren door te doen
Voor zowel Knaapen als haar HR-manager geldt dat de klik met Bakker er direct was. ,,Het is echt een vakvrouw met veel ervaring, ze kent het vakgebied en weet welke competenties daarbij horen”,  vertelt Van der Velden. ,,Sparren met haar is daardoor voor mij ook heel fijn, we spreken dezelfde taal.” Voor Knaapen is vooral het vangnet van belang. ,,Ik kan altijd bellen, als ik met vragen zit of een gesprek wil bespreken. Even samen reflecteren. Bovendien krijg je door de workshops en de supervisiegroepen met HR-professionals die zich aan het programma hebben verbonden veel inzicht in verschillende werksituaties, en hoe deze aan te pakken.”

Veel kansen om te leren, die Knaapen met beide handen heeft gegrepen. ,,De eerste dag kom je binnenlopen en denk je: ja, ik ben nu HR Consultant, maar wat ik nu precies moet dóen? Ik was clueless. Maar onderhand heb ik ontzettend veel kennis opgedaan, juist door het gewoon te doen. Volgens mij beklijft het dan ook meer dan wanneer je het heel theoretisch uit een studieboek leert.”

Niet alleen de Young Professional leert van het HR Ontwikkelhuistraject, ook het bedrijf waar hij of zij terecht komt, pikt een graantje mee, vertelt Van der Velden. ,,Margje heeft de hele dynamiek van ons team veranderd. De manier van met elkaar communiceren is anders, veel kortere lijntjes. En tijdens vergaderingen willen we wel eens afdwalen. Margje is dan degene die ons weer bij de les krijgt. Bovendien laat zij ons, doordat wij haar met zijn allen coachen, over dingen nadenken die wij al jarenlang als vanzelfsprekend beschouwen. Omdat het voor haar nieuw is. Ze prikkelt.”

HR Talent of the Year

De ontwikkeling van Knaapen is snel gegaan, blijkt ook uit de nominatie voor HR Talent of the Year 2016. Van der Velden nomineerde haar. ,,Ja, misschien heeft ze nog niet zoveel ervaring, maar ik dacht: als je haar langs de lat legt dan hoort ze gewoon op die lijst te staan.” Uiteindelijk wist ze het tot de halve finale te schoppen. ,,Ik denk niet dat het HR Ontwikkelhuis-traject met Margje een lucky shot is geweest. Ze weten daar heel precies wie het juiste in huis heeft om het Young Professional Programma te volgen: het vraagt best veel van een deelnemer. Dus als de ruimte er is, als er een vacature ontstaat, dan zal ik zeker weer op deze manier met iemand in zee gaan. De constructie werkt gewoon ontzettend goed.”

De komende tijd zit Knaapen in ieder geval nog goed bij Nationale-Nederlanden. ,,Ik wil heel graag blijven als het ontwikkeltraject is afgelopen. Er is veel vertrouwen, ik mag heel veel doen en kan hier zoveel leren.” Van der Velden is niet minder enthousiast. ,, Heel opmerkelijk, het voelt nu al alsof ze hier al jaren werkt. Margje blijft gewoon een vaste waarde in  het team.”

Wil jouw organisatie talentvolle jonge HR Businesspartners aantrekken en ontwikkelen?

Dan biedt het incompany programma voor HR Young Professionals een effectieve en kostenbesparende oplossing. Kenmerkend voor dit programma is dat de ontwikkeling van jong talent én het inbedden hiervan binnen de werkomgeving, optimaal op elkaar zijn afgestemd. Het HR Ontwikkelhuis is verantwoordelijk voor het begeleiden en ontwikkelen van de HR Young Professonional. Zo ervaar je op de werkvloer een HR Young Professional die groeit in waarde en impact in het werk laat zien.

Interesse gewekt? We vertellen je graag meer over dit succesvolle concept. Neem contact op via 088-1012600 of via onderstaand contactformulier.

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Onderwerp

Bijlage

Uw bericht

[recaptcha]