Op 24 oktober 2017 gepubliceerd door Sonja Bakker

Gemeente Amsterdam werkt samen met HR Ontwikkelhuis aan persoonlijke effectiviteit

Nadat door een grote reorganisatie alle P&O-adviseurs van de gemeente Amsterdam gezamenlijk op één afdeling terechtkomen, blijkt dat er veel verschillen bestaan in de manier van dienstverlening. Aan Annet van Duikeren de taak een leerlijn te ontwikkelen die de afdeling meer als één groep op de kaart zet en in het verlengde daarvan professionaliseert. Met behulp van het HR Ontwikkelhuis zijn er inmiddels al flink wat meters gemaakt.

,,We moesten op zoek naar een gemeenschappelijke deler, een verhaal dat ons als P&O-adviseurs van de gemeente Amsterdam definieerde” , vertelt Annet, teamleider en de projectleider voor de nieuwe leerlijn. ,,Een flinke klus, met maar liefst 120 adviseurs.” Na een aantal verkennende gesprekken met managers en de adviseurs zelf gaat Annet ook op zoek naar externe expertise om het proces in goede banen te leiden.

,,Een van de strategische HR-adviseurs raadde me aan eens met Sonja Bakker van het HR Ontwikkelhuis in gesprek te gaan. Het klikte meteen. Door haar jarenlange ervaring als adviseur kent ze het vakgebied, en ze is ook nog eens heel goed op de hoogte van alle recente ontwikkelingen binnen HR.” Annet vraagt Sonja plaats te nemen in de ontwikkelgroep voor de nieuwe leerlijn, om met een externe, deskundige blik het proces te volgen.

De expertise van het HR Ontwikkelhuis wordt tevens ingezet om één van de vier modules van de leerlijn te ontwikkelen. Deze is in het geheel gericht op Persoonlijke Effectiviteit, een deelgebied waar het bureau in gespecialiseerd is. Om te kijken welke persoonlijke talenten de P&O-adviseurs bezitten en hoe deze het best ingezet kunnen worden zetten Sonja en haar collega’s einde 2016 en begin 2017 een aantal workshops en intervisiegroepen op.

,,En dat hebben ze ontzettend goed en professioneel gedaan”, vertelt Annet ,,Heel interactief: echt samen met de deelnemers, door op individueel niveau te kijken wat de sterke punten zijn en waar misschien nog aan gewerkt kan worden. Daarbij hebben de coaches heel wat losgepeuterd, en zijn de adviseurs flink aan het werk gezet. Waardevol was dat de deelnemers alles wat ze leerden direct moesten vertalen naar wat datgene betekende voor collega’s en de afdeling in haar geheel. Daardoor blijft de kennis niet hangen in die training, maar wordt er ook echt wat mee gedaan.”

Enthousiaste deelnemers

Een groot verschil met hoe het er doorgaans aan toe gaat, weet Annet. ,,Veel trainingsbureaus vertellen een organisatie wat ze vooral wel en niet moeten doen en gooien die aanbevelingen over de schutting. Het HR Ontwikkelhuis zoekt aansluiting bij de medewerkers, waardoor het geleerde beklijft. Bovendien is er bij de invulling van de module ook gekeken naar wat wij als gemeente zelf te bieden hebben, en was het niet alleen van ‘dit kunnen wij voor jullie doen’ en dit prijskaartje hangt daaraan’.”

Ook vanuit het deelnemersveld klinken uitsluitend positieve geluiden.  ,,Ik kreeg reacties als ‘ik heb er toch echt iets uitgehaald, daar moet ik wat mee doen’, en hoorde ik dat ze zijn geconfronteerd met hun eigen gedrag.

Waardevol voor adviseurs en organisatie

De samenwerking is door Annet dan ook als zeer prettig ervaren. ,,Van het prille begin tot aan de evaluatie. Niet alleen Sonja, maar ook coaches Mieke Haarman en Mareska Groen verstaan hun vak gewoon ontzettend goed.” Persoonlijke Effectiviteit blijft daarmee een vaste waarde binnen de P&O-afdeling van de gemeente Amsterdam. Alle junior adviseurs moeten de training van het HR Ontwikkelhuis tegenwoordig standaard volgen.

,,De uitkomsten van de module blijven daarnaast verankerd in de beoordelingscyclus. We kijken nu per medewerker naar persoonlijke ontwikkeling en leerdoelen. Voor de adviseurs prettig, zij krijgen de kans aan zichzelf te blijven werken, maar natuurlijk ook voor de gemeente Amsterdam als organisatie heel waardevol.”